Champagneproject


Categorieën Projecten Datum: 02 december 2021

Onlangs hebben wij als Rotaract Utrecht de champagnestreek in Frankrijk bezocht. Op vrijdag 12 november vertrokken de groepjes vanuit verschillende delen van het land. De reis van Utrecht naar de omgeving van Reims duurde ongeveer vijf uur. Op verschillende momenten over de avond heen arriveerden de verschillende auto’s. We verbleven in een oud-Frans huis. Na het ontbijt stond een bezoek aan het eerste champagnehuis op de planning. Na een uurtje naar Reims te hebben gereden, kwamen we aan bij het eerste champagnehuis. Terwijl we zaten te wachten, zagen we de nodige gevulde dozen ingeladen worden in auto’s van andere champagneliefhebbers. Vanuit de locatie waar we zaten, hadden we een erg mooi uitzicht over de wijngaarden. Na de proeverij splitsten we op in twee groepen om te gaan lunchen. Na een heerlijke lunch voegden de twee groepen zich weer bij elkaar om de reis te vervolgen naar de tweede proeverij.

Toen we bij het tweede champagnehuis, Manceaux Talbot, aankwamen, werden we hartelijk ontvangen. De eigenaar wilde ons heel graag zijn champagne-opslag laten zien. Het werd een zeer interessante tour, soms ietwat snel omdat de eigenaar graag alles wilde laten zien in de korte tijd die we hadden, maar de manier waarop hij de rondleiding gaf en het enthousiasme over zijn familiebedrijf was geweldig! Hierna genoten we van een proeverij van verschillende soorten champagnes. Al snel waren we het erover eens dat we hier graag onze champagne voor het champagneproject wilden kopen. Dit leidde tot grote tevredenheid bij de eigenaar. Hij vertelde ons dat het door corona ook voor hem een zwaar jaar is geweest. We vulden onze auto’s met champagne en vertrokken richting het laatste champagnehuis.

Na de laatste proeverij keerden we huiswaarts. In de avond werd er een quiz georganiseerd en moesten we de verschillende aroma’s tijdens een geurentest koppelen aan eerder verkregen namen. Na een avond met uiteraard veel champagne en gezelligheid vertrokken we de volgende ochtend weer terug naar Nederland.

Uiteraard is de de hiervoor genoemde champagne te koop. Er is keuze uit een brut en rosé champagne, elk voor dertig euro per stuk. De opbrengt gaat dit jaar naar de VoorleesExpress. Deze stichting helpt kinderen met een taalachterstand. Maar wist jij dat kinder- en prentenboeken volstaan met stereotypen? Daarnaast zie je weinig personages met een multiculturele achtergrond; en dat terwijl veel VoorleesExpress-kinderen een niet-Westerse achtergrond hebben. Dat is jammer, want om kinderen aan het lezen te krijgen, is het belangrijk dat ze zich kunnen identificeren met de personages van verhalen die worden voorgelezen. Dat er relatief weinig cultureel-sensitieve boeken worden voorgelezen is dan ook een gemiste kans. Het is tijd om op zoek te gaan naar een diverser aanbod! En daar helpen we graag bij.

Meer weten? Coördinator Marieke legt in dit filmpje uit waarom het zo belangrijk is om een boek te kiezen dat aansluit bij de leefwereld van een kind: https://www.youtube.com/watch?v=pHFyO9qOVU4&t=28s. De opbrengst van deze actie gaat naar de aanschaf van boeken die hieraan voldoen!


Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top