NLDoet 2021: Stadstuin Zuilen


Categorieën Projecten Datum: 30 mei 2021

Op 29 mei deden wij als club weer mee met de landelijke vrijwilligersdag NL Doet. Dit is voor de club een jaarlijkse activiteit, waar we ieder jaar naar uitkijken. Het is altijd een perfecte dag om onze handen uit de mouwen te steken
maar ook een leuke activiteit om samen te ondernemen. Zeker dit jaar omdat na een jaar van
online vergaderen dit een mooie kans was om elkaar weer op een verantwoorde wijze te kunnen
zien.

De dag stond in het teken van het opknappen van Stadstuin Zuilen: een prachtige tuin buiten de drukte van de stad. We werden hartelijk ontvangen door het team van Stadstuin Zuilen, onderdeel van de Stichting Utrecht Natuurlijk.
De dag begon met koffie, brownies en een korte geschiedenis over de organisatie en de locatie: ‘In Utrecht legden wij de eerste schooltuinen aan tijdens de crisis van de jaren dertig in de vorige eeuw. Met de groenten die de kinderen in de schooltuinen verbouwden leverden zij een bijdrage aan het schaarse voedselpakket voor hun gezin. In dezelfde periode drong het besef door dat natuur belangrijk is voor opgroeiende kinderen. Door de groei van de stad was het niet meer vanzelfsprekend dat Utrechters koeien, schapen en varkens tegenkwamen. Een groot gemis. Kinderboerderijen of Stadsboerderijen boden de oplossing. In de jaren negentig van de vorige eeuw zijn de Utrechtse stadsboerderijen en de schooltuinen samengevoegd tot de gemeentelijke afdeling Natuur- en Milieucommunicatie.
En sinds 1 januari 2015 zijn wij stichting Utrecht Natuurlijk.’

We hadden het erg getroffen met het weer, heel fijn voor een buitenactiviteit. In de zon zijn we aan de slag gegaan met het zomerklaar maken van de tuin. Een lijst met klussen hing klaar en gedurende de dag konden we steeds meer punten afvinken. Zo werden er picknicktafels in elkaar gezet, zware tegels versjouwt voor het aanleggen van het
nieuwe terras (aanrader voor een kop koffie of een biologisch biertje!), de terrasmeubels werden afgesopt en op de goede plek gezet, en met de cirkelzaag werd hout klein gemaakt voor de kachel en vuurkorven. De dag werd afgesloten met een gezellige borrel waarbij we met het team van Stadstuin Zuilen terugkeken op een succesvolle dag, waarop we samen veel werk hebben verzet.


Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top