Bezoek colloquium Munster


Categorieën Projecten Datum: 05 mei 2008

Ook dit jaar genieten we weer van bijzonder van mooie activiteiten van onze vereniging. Nu werd het tijd om eens gebruik te maken van al het andere moois hetgeen Rotaract aanbiedt. Zaterdag 15 maart werd er door Rotary International een colloquium georganiseerd over de Duits/Nederlandse aanpak van vredesmissies.

Voor twee leden van Rotaract Utrecht een reden om weer hun licht op te steken over hun oude studieonderwerp en er eens internationaal erop uit te gaan met Munster als locatie. Het mooie ochtendkrieken en het binnenrijden van deze prachtige stad gaf alvast een goed gevoel wat komen zou. Na een kort kijkje bij de markt werd het tijd om ons richting de locatie van het colloquium te begeven. De locatie bleek een gebouw dat aardig wat historie ademde, niet helemaal vreemd als in de zaal naast ons de Vrede van Munster was getekend. Bij binnenkomst bleek jasje-dasje de meest gebruikelijke outfit te zijn voor de dag. Met een ietwat underdressed gevoel gingen we maar aan de koffie.
Het colloquium werd georganiseerd door het Duitse Zentrum voor Niederlande-Studien en Rotary International. Na de opening door de professor van het Zentrum en de plaatselijke Gouverneur stak de eerste spreker van wal. Hier bleek de gedachte dat het colloquium toch wel in het Engels zou zijn naïef, het ophalen van het Duits was weer het positieve gevolg. In een rap tempo liet prof. dr.dr. Meyers zijn intellectuele vaardigheden zien met een aantal goed doordachte wetenschappelijke concepten over de aanpak van vredesmissies. Prof. dr. Hellema liet vanuit historisch perspectief de Nederlandse bereidwilligheid voor vredesmissies zien. Vanaf Cambodja, Srebenica, Libanon, Haiti, Nederland blijkt vaak vooraan te lopen om vredesmissies af te vaardigen.

Vervolgens was het tijd om een degelijke Duitse lunch te nuttigen. De pfefferkorn in Ratskeller geeft echt weer het gevoel in Duitsland te zijn. Tijdens deze lunch was er de gelegenheid om de rest van het gezelschap te spreken, voor ons met een gezellige Duitse en Nederlandse heer. Na een korte wandeling en kopje koffie was het tijd voor tweede gedeelte. Generaal Van Diepenbrugge belichtte op militaire toon en in een rap tempo de organisatie van een vredesmissie. Gezien de inzet van vele verschillende landen zijn de normale organisatiehaakjes hier niet van toepassing; elke lokale missie vereist weer zijn eigen slimme organisatie. Ten slotte gaf prof. dr. ir. Hilhorst gemiste kansen van reconstructie bij een vredesoperatie weer. Ze begon de uiteenzetting door onderscheid te maken tussen de traditionele vorm humanitaire hulpverlening en wederopbouw. Humanitaire basisbeginselen als neutraliteit en onpartijdigheid geformuleerd door Henri Dunant, de grondlegger van het internationale oorlogsrecht en het Internationale Rode Kruis staken af tegen de politiek economische wederopbouw ten tijde van het Marshall plan. Met veel passie bracht ze de vele kansen voor humanitair- civiele samenwerking onder het voetlicht.

Na deze spreker kwam er voor ons een einde van het colloquium. We hadden nog kort even de tijd om eens goed door de stad heen te dwalen en te genieten van deze stad met een mooie combinatie van historie en modern. De Duitse mode bleek niet besteed aan ons, maar met een wirklich super Deutsche maaltijd werd het weer tijd om terug te gaan naar het Utrechtse.

 

– Maartje & Wouter


Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top