Paasbrunch Catharijnehuis


Categorieën Projecten Datum: 04 april 2008

Op zaterdag 16 maart organiseerde de Rotaract Utrecht een paasbrunch bij voor Stichting dagopvang Catharijnehuis. Het Catharijnehuis is de enige dagopvang in Utrecht voor niet aan harddrugs verlaafde dak- of thuislozen. Het huis biedt een rustplaats voor mensen die geen eigen plek hebben om op verhaal te komen en voor mensen die zonder zorg en aandacht sociaal geïsoleerd en verwaarloosd dreigen te raken. Het betreft voornamelijk mensen die buiten slapen vanwege gebrek aan huisvesting (daklozen), marginaal gehuisvesten en de zogenaamde thuisloze mensen die verkeren in een ernstige vorm van maatschappelijke, persoonlijk en relationele kwetsbaarheid.

Terwijl het buiten regende was op het binnen in de huiskamer van het Catharijnehuis al gezellig druk. Rond de vijftig bezoekers zaten te kletsen en wat koffie te drinken toen er vier dames van de Rotaract met grote tassen binnen kwamen. Hoewel pasen eigenlijk nog een week op zich zou laten wachten veranderde de woonkamer van het Catharijnehuis voor de gelegenheid in ware paassfeer. Overal was aan gedacht en zelfs een vrolijk tafelkleed werd op tafel neergelegd. Ook stond er voor alle bezoekers stond meer dan voldoende lekkers op tafel. De brunch was compleet met paasbroden, salades, nootjes en natuurlijk niet te vergeten: de chocolade paaseitjes.

Het echte spektakel ontstond echter pas toen andere ronde balletjes te voorschijn werden gehaald. Onder luidkeels BINGO geroep werd het spel op tafel gezet, de bingo kaarten uitgedeeld en de prijzen uitgestald. Nadat iedereen een eerste ronde had kunnen oefenen kwam de stemming er al snel in. Het omroepen van de nummers gebeurde in veel verschillende talen en de nummers werden zelfs door een vrijwilliger op het krijtbord bijgehouden. Steeds meer mensen kregen zin om mee te doen. Sommige winnaars deden prijzen aan anderen cadeau want: ‘het gaat me niet om de prijs, het is gewoon gezellig en fijn om mijn gedachten even op iets anders te kunnen richten’, aldus een van de prijswinnaars.

Tussen de rondes door was het tijd voor een kopje koffie en ruimte voor een gesprek. Veel van de bezoekers gaven aan dat ze het erg leuk vonden om iets anders samen te kunnen doen. Zeker omdat bij de nachtopvang in Utrecht net de zomerregeling was ingegaan. Dat betekende dat er minder bedden beschikbaar zouden zijn terwijl het buiten nog steeds noodweer was. Voor veel van de bezoekers was het daarom nog onzeker of ze ’s avonds een plek zouden hebben om te slapen.

Ook de vier Rotaract dames vonden het een hele geslaagde middag en zeker voor herhaling vatbaar. In het begin was het misschien even wennen en zaak om de bingo kennis snel op te vijzelen. Toch bleek al snel dat iedereen het erg leuk vond om samen één woord heel hard te roepen: BINGO!!

Meer informatie:
www.catharijnehuis.nl
www.rotaract-utrecht.nl


Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top