Workshop Capoeira


Categorieën Projecten Datum: 18 december 2007

Wat is Capoeria?

Capoeira is een onderdeel van de Braziliaanse cultuur dat een lange voorgeschiedenis kent. Het is ontstaan tijdens de slavernij in Brazilië. Het was voor de slaven één van de manieren om uitdrukking te geven aan hun emoties en creativiteit. Het bracht saamhorigheid. capoeira heeft een rol gespeeld bij de bevrijding van de slaven.

De geschiedenis begint 400 jaar geleden op de Braziliaanse plantages, toen Afrikaanse slaven daar gevangen werden gehouden, de slaven zochten naar een manier om te ontsnappen. Hiervoor vermengden zij hun vechttechniek met rituele dansen waaraan muziek werd toegevoegd. De slavendrijvers dachten op die manier dat de slaven een feest hadden.

Deze tactiek bleek succesvol te zijn. De slaven gebruikten later hun dans om hun bezetters te overmeesteren waardoor zij konden ontsnappen en hun vrijheid verkregen. In de bossen van Brazilië hielden zij zich schuil en stichtten een vluchtelingenkamp voor gevluchte slaven.

Capoeira is geen religie. Toch heeft het sterke banden met andere Afro-Braziliaanse culturen. Nog steeds is Capoeira voor vele Brazilianen, met name de armere, een vrijheidssymbool van verzet tegen onderdrukking. Capoeira is dan ook sterk verbonden met dansen als samba en de religie candomblê:

 

 De les!

Zondag 25 november moesten we eraan geloven, een capoeira workshop van een echte Braziliaanse leraar!
Mede georganiseerd door Mara en Emma, beiden inmiddels in het bezit van een gele koord in de schone kunsten van deze dans vecht sport. Met een tiental raccers begaven we ons enthousiast richting de gymzaal van een basisschool. Alleen de geur al van de klimtoestellen en de kleedruimtes deed mij terugdenken aan vroeger. Want wat was het lang geleden dat ik in een heuse gymzaal was geweest. Herinneringen alom….

Omgekleed in een sportbroek en ons nieuwe gesponsorde clubshirt waren we er klaar voor.
Onze leraar, Alexandro maar Bolha voor capoeira intimi, is een rasechte Braziliaan. Met een grappig accent ging hij ons de beginselen der capoeira bijbrengen. Onder ons waren ook een schaars aantal mannen, die het aandurfden hun ritmische acrobatiek te delen met de rest.
Bolha bracht ons niet alleen de basics bij, maar leerde ons ook wat over het ontstaan van deze mooie sport, de instrumenten om de sfeer te maken, over de Braziliaanse cultuur en we moesten zelfs in koor Braziliaanse woorden opzeggen..!

Capoeira wordt gespeeld binnen de ring, de roda genoemd. In de ring klap je om je mede capoeiristas aan te moedigen en een ritme aan te geven. Het spel wordt gespeeld tussen 2 mensen, die al vechtend/dansend om elkaar heen draaien met trappen en radslagen.

Vol enthousiasme gingen we aan de slag. Voor velen was het toch wel een tijdje geleden dat de ratslag, kop- en handstand werden geoefend…! Ruim 1,5 uur hebben we ons allemaal volledig overgegeven aan deze inspannende maar ook ontspannende sport. Voldaan, bezweet en met spierpijn van heb ik jou daar in de roda een laatste dans uitgevoerd door onze meiden Emma en Mara e.a..
Ter afsluiting met de hele groep een drankje genuttigd om na te kletsen over deze geslaagde workshop!

 


Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top