Vive la France !


Categorieën Projecten Datum: 17 juni 2007

Op 14 juli 1789 kwam het Franse volk in opstand tegen de koning die het land nogal lafjes bestuurde en in plaats daarvan met zijn hofhouding in luxe leefde. Het volk dat in bittere armoede leefde bestormde die dag de Bastille, de gevangenis van Parijs en startte daarmee de Franse revolutie……………………

……………………… De koning met zijn familie en zijn vriendjes werden onthoofd en nu jaren na dato is de verjaardag van die opstand nog steeds een groot feest in heel Frankrijk. De rood/wit/blauwe vlaggen hangen buiten, mensen dragen een rozet met de landskleuren en trekken hun beste outfit uit de kast. Op het plein van elke stad worden grote tafels neergezet en er speelt een muziekkorps. ´s Avonds wordt er gedanst en heel wat wijn gedronken.

Vooral die wijn was een interessant detail voor Rotaract Utrecht om een leuk feestje te organiseren dat ook nog geld voor het goede doel op zou brengen. Na wat heen en weer gebrainstorm was de conclusie dat een `Franse avond` een prima basis ingrediënt was voor een succesvol project. Een Franse avond zou een Franse avond niet zijn als hij niet op de nationale feestdag van Frankrijk plaats zou vinden: 14 juli

De avond vond plaats in een karakteristieke kloostertuin in het centrum van Utrecht. Het woord karakteristiek heeft nog enige discussie opgeleverd, maar is uiteraard door iedereen zelf in te vullen. In elk geval door de romantische sfeer en de aankleding een fantastische locatie voor een Franse avond.

Al bij de entree was het geluid te horen van Charles Aznavour, Edith Piaf en consorten terwijl de geuren van de barbecue je tegemoet kwamen. De commissieleden waren te herkennen aan de Franse vlag ergens op het lichaam geschilderd, hier en daar uitgelopen door de wat mindere kwaliteit schmink. De fakkels stonden klaar om later de sfeer te verhogen, er was gelegenheid tot het spelen van authentieke spellen zoals djenga en twistér op zijn Frans uitgesproken. Er was voldoende rekening gehouden met de snaaimansen onder ons, want overal stonden hapjes te wachten totdat ze verorberd werden. Ook de “BOB’s konden zich tegoed doen aan alle frisdranken en de kattenliefhebbers kwamen aan hun trekken door de colonne kleine katjes die er rondliep tot grote vrees van de eigenaar die al voor zich zag dat er misschien een onder een voetzool verplet zou worden, maar dat is ze bespaard gebleven.

In een heerlijk zonnetje werd er met ongeveer zestig man lekker gegeten en gedronken en rond 20:00 uur ging de wijnproeverij van start. Er werden 4 soorten wijnen gepresenteerd door middel van een soms wat summier maar leuk geprobeerd verhaaltje terwijl de kundige wijnschenkers alle aanwezigen voorzagen van een glas om te proeven. Na de wijnproeverij kon iedereen weer lekker verder borrelen met de wijnen die het beste in de smaak waren gevallen. Rond 23:00 uur werd het kloostergedeelte afgesloten en om vooral in de Franse sferen te blijven werd de feestvreugde voortgezet in dans/loungebar Le Noir. Gezien de vele positieve reacties die we hebben ontvangen en onze eigen ervaring kunnen we concluderen dat het een zeer geslaagde avond was, die zeker voor herhaling vatbaar is.


Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top