2007 Juni: Column


Categorieën Projecten Datum: 05 juni 2007

……………………… Zodra de eerste zonnestralen doorbreken halen de kroegen hun tafeltjes en stoeltjes uit het stof zodat het koude bier en de rosé rijkelijk kunnen vloeien, terwijl de enthousiastelingen blauwbekkend van de kou in hun jas en sjaal genieten/ creperen in de eerste zonnestralen. Eigenlijk een zot idee dat iedereen ineens gezellig buiten gaat zitten in een waterig zonnetje, terwijl het binnen nog een stuk aangenamer toeven is. Aan de andere kant kunnen alle witte computersmoeltjes hun gebrek aan vitamine A buiten ophalen, want een duffe kantoorruimte met af een toe een kwartiertje lopen in de pauze is het wel voor de meesten in de winter.

Ik ben zelf van mening dat aan de zomer behoorlijke nadelen kleven. Om te beginnen is er de garderobe. Mijn kledingrek bestaat voornamelijk uit winterkleren, dus elk jaar is het weer een teleurstelling en een ellende als het echt warm begint te worden. Hier en daar een slordige broek, een gekreukeld shirt of een rokje wat werkelijk niet meer kan en dan houdt het wel op. Nu heb ik er wat dat betreft niet zoveel problemen mee, maar de omgeving kijkt alweer zuchtend op mij neer zodra ik in een dergelijke non-outfit verschijn. Ieder jaar neem ik me voor om er eens wat aan te doen, maar dan komt vriend luiheid op de proppen en komt er zoals elk jaar niets van terecht. Naast de kleding zijn er de schoenen en dat is helemaal een ramp. Hippe teenslippers waarvan je de eerste week zulke gigantische blaren van krijgt dat je ze voor de rest van de zomer de hoek insmijt, zijn niet aan mij besteed. Vorig jaar kreeg ik van een vriendinnetje rose slippers met een enorme bloem erop. Het was een grap, maar toen ze laatst bij mij logeerde en het was prachtig weer buiten en ze vroeg of ik toevallig nog een stel slippers overhad (wánt laarzen konden vandaag toch echt niet!) kun je wel raden waarop ik haar de stad heb ingestuurd……Om de outfit compleet te maken is het meest geliefde accessoire de zonnebril. Niet om op te zetten, maar om als soort van haarband te gebruiken. Dit is iets wat ik nooit begrepen heb, en vrees ik ook nooit zal begrijpen. Wat mij betreft een volstrekt onlogisch gebruik van een voorwerp, maar als ik dit zo opschrijf besef ik ook wel dat ik waarschijnlijk hoogst ouderwets klink en dat nog ben ook!

Na dit dilemma, komen we op het terrasprobleem. Als het mooi weer is, is iedereen geneigd om op het eerste de beste terras neer te zakken op een aftandse stoel dan wel barkruk om daar vooral de rest van de avond niet meer te verdwijnen. Drankje erbij en niet vergeten gezelschap en de avond is gevuld. Nu is dit prima te overzien voor een paar avonden, maar als zoals dit jaar avond in avond uit hetzelfde liedje is, is dat én niet goed voor het aantal uren slaap dat een mens nodig heeft, niet goed voor de lever wegens de extra porties alcohol én bijzonder matig voor de portemonaie. En als je écht pech hebt, is je neus gelijk pipo de clown, want de zonnesmeersel lag uiteraard nog thuis diep weggestopt in een laatje. Kortom, kommer en kwel.

Maar het kan nog erger! Laatst kwam ik thuis, ik plofte op de bank, drankje erbij en de tv aan en net toen ik eindelijk begon te relaxen viel er een druppel op mijn broek. Als rasknoeier dacht ik dat mijn drankje erover heen was gegaan, maar niets was minder waar. Een voorzichtige blik naar boven wees uit dat door de heftige regenbui na alle zomerse dagen, het dak er geen zin meer in had en water begon te laten. Het resultaat was dat mijn kamer vol pannen stond, de boel zeiknat en een treurig uitziend plafond. Doe mij dan toch maar zomer!

Martine de Blieck


Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top